Полезно

Йога и управление на времето

Йога и управление на времето

Развитието на един функциониращ на пълни обороти възрастен, за мен, не е нищо друго, освен едно голямо приключение. Бях преместена на другия край на света, далече от дома си, далече от семейството и приятелите си и от мен се очакваше да готвя, да чистя, да уча, да правя изследвания и да изкарвам курсове, всичко наведнъж. Скочих право в това и не след дълго бях затънала до гуша в срокове, списъци със задачи и срещи. Следвах съветите на различни експерти в областта на управлението на времето; сложих дейностите си в квадранти и приоритизирах и планирах, и организирах и планирах още малко. Когато дните станаха седмици и седмиците станаха месеци, открих, че ми отнема повече време да правя нещата, отколкото би трябвало, и че списъци ми със задачи често са по-дълги в края на деня, отколкото в началото. Тогава преминах през курса Шри Шри Йога. Научих много полезни съвети, но най-голямата ми полза е чувството на чист ентусиазъм и динамичност, които изпитвах след всяка сесия. В продължение на три дни, след всяко практикуване на йога, се чувствах вдъхновена и съсредоточена през целия ден. Бях ефективна и полезна, при това без усилие! Исках да видя, дали същото може да се постигне всеки ден, така че реших да опитам няколко неща и това доведе до чудеса! Тук са моите ценни съвети – единственият списък , който сега нося с мен.

  • Това, което е започнато добре, е повече от наполовина свършено – Започнете деня си с йога и медитация. Основни пози за разтягане от йога и топли прозорци ми помагат да се отпусна, а медитацията ме освежава, така че знам, че съм напълно заредена и готова да се справи с останалата част от деня!
  • Ум, който казва: „ДА!“ – Положителната нагласа насърчава успеха, а йога насърчава положителна нагласа.
  • Балансиращ акт – Йога и управлението на времето се основават на баланса. Моят йога учител ме научи, че позите, които правим, трябва да бъдат стабилни и удобни (Sthiramsukhamasanam). Сигурна съм, че планът ми за деня ме държи заета по правилния начин, но оставям достатъчно време за възстановяване и развлечения.
  • Интуицията помага да се подредят добре приоритетите – Много мощна йога техника е Поздрав към слънцето (Suryanamaskar), която крие безброй предимства, например, че развива интуицията, третото око. Това Ви помага да изберете дейностите с мъдрост и далновидност.
  • Спадът на енергията в 14:00 часа – След обяд тялото ни изразходва енергията си в храносмилането и сме склонни да се чувствам малко уморени и апатични. Йога нидра е супер дрямка. За по-малко от двадесет минути се чувстваш дълбоко отпочинал и по-свеж от всяка енергийна напитка за пиене без нежелания страничен ефект на захарна или кофеинова катастрофа.
  • Усмивка, усмивка, усмивка! – Понякога нещата просто отнемат повече време, отколкото очакваме, денят се развива по непредсказуем начин и са налице неизбежни забавяния и промени в последната минута. Но както би ми напомнил моят учител по йога, докато се стремя да държа тялото си в naukasana (поза лодка): „Продължавай да се усмихваш!“