Любопитно

Спирулина – Знаете ли,че…..

Спирулина се наричат вид синьо-зелени водорасли (фотосинтезиращи бактерии), които растат в сладководните езера.

Спирулина е позната като храна още в древността и е присъствала в менюто на древните ацтеки и други цивилизаии от онова време. А в днешно време става известна като полезна хранителна добавка, след успешното й имплементиране от НАСА като обогатяваща съставка в хранителния режим на астронавтите, по време на космическите мисии.

Но освен това, тя съдържа редица витамини и минерали, от които човешкото тяло се нуждае. Сред тях са:

ВитаминиB1, B2, B3

Желязо

Калций

Калий

Магнезий

Манган

Фосфор

С какво е полезна спирулината:
Тя се използва най-вече за стимулиране на имунната система. Макар че са нужни още изследвания, специалистите твърдят, че спирулината привидно повишава производството на антитела и цитокини, които тялото произвежда, за да се бори с инфекциите и заболяванията.

Спирулина е ефективна и при анемия – увеличава съдържанието на хемоглобин в червените кръвни клетки, а в комбинация с витамин В12 насърчава производството на червени кръвни клетки. Благодарение на високото съдържание на хлорофил и фикоцианин, има пречистващо кръвта действие.

Много от съдържащите се в спирулина нутриенти насърчават детоксикацията на тялото от химикали, тежки метали и други токсини. Терапията със синьо-зеленото водорасло е подходяща при работа с радиоактивни вещества, начин на живот, свързан с често излагане на ултравиолетова радиация, тютюнопушене и други фактори, предполагащи висок риск за здравето.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *