Какво е Аюрведа

Какво е Аюрведа?

Аюрведа е древна индийска система за природна и холистична медицина. Когато се преведе от Санскрит, Аюрведа означава “наука за живота” (на санскрит коренът Аюр означава “дълголетие” или “живот” и веда означава “наука”).

Докато традиционната медицина чрез лекарства има тенденция да се съсредоточава върху лечението на болестта, Аюрведа ни дарява с познания за това как да се предотврати заболяване и как да се премахне причината за него, ако то се случи.

Аюрведа отдава голямо значение на пътя на човека, или начина на живот (хранителни навици и ежедневие). Аюрведа също дава насоки за това как да съобразим начина ни на живот според смяната на сезоните.

Основни принципи на Аюрведа

Знанието на Аюрведа е препредавано устно чрез приемствеността на мъдреците в Индия, докато не е събрано в текст преди повече от пет хиляди години. Най-старите известни текстове на Аюрведа са Чарака Самхита, Сушрута Самхита и Ащанга Хрудая. Тези текстове подробно описват въздействието на петте елемента, намиращи се в космическата система – земя, вода, въздух, огън, пространство – върху нашата индивидуална система и излагат важността от поддържането на тези елементи балансирани за здравословен и щастлив живот.

Според Аюрведа, всеки човек ще се влияе от някои елементи повече отколкото от други. Това е така, поради тяхното пракрити, или природна конституция. Аюрведа категоризира различните конституции в три различни доши:

  • Вата доша, в която елементите въздух и пространство доминират;
  • Пита доша, в която елементът огън доминира;
  • Кафа доша, в която елементите земя и вода доминират;

Дошата засяга не само формата на едно тяло, но и тенденциите на тялото (като хранителни предпочитания и храносмилането) и темперамента на ума и емоциите на човек. Например, елементът земя при хора с доша Кафа е очевиден в тяхното твърдо, здраво като тип тяло, тенденцията им за бавно храносмилане, силната им памет и тяхната емоционална устойчивост.

Пракрити на повечето хора се състои от комбинация от две доши. Например, хората, които са “Пита Кафа” ще имат тенденциите на двете доша Питта и доша Кафа, с преобладаваща Пита.

Чрез разбиране на качествата на нашата природна конституция ние сме по-способни да направим това, което е необходимо да се поддържаме в равновесие.

Аюрведична консултация

Аюрведична консултация

Според Аюрведа, ако страдаме от заболяване, това означава, че има дисбаланс в нашите доши; привеждане на нашата система обратно в баланс е ключът към лечението. Аюрведа е ефективен инструмент за диагностициране на заболяване, наречено Нади пареекша, или Пулсова диагностика. Поставяйки пръста си на ръката ти, един аюрведичен лекар може лесно да открие дисбаланс в тялото и да предпише ефективно лечение.

Аюрведа подкрепя здравето без да нарушава природната интелигентност на тялото;Аюрведичните лечения нямат отрицателни странични ефекти. Поради това, хората по света сега се обръщат към древната наука Аюрведа да им помогне да си възвърнат и да поддържат оптимално здраве.

Аюрведа може да се използва самостоятелно или като допълнение към лечението с лекарства.

Авишек Мишра

Аюрведичният специалист Авишек Мишра е от години в България и успешно е помогнал на стотици хора да се справят с упорити здравословни проблеми, които са ги измъчвали дълго време без да намерят дълготрайно решение.

Процедурата обикновено се предлага в една от двете форми:

1. Панчакарма, програма за пречистване на тялото в 5 направления;

2. Билкови лекарства за балансиране на тялото.

Особено проблеми като мигрена, синузит, алергия, сенна хрема, болки в гърба, проблеми със стомаха, гинекологични заболявания, депресия могат да бъдат ефективно преодолени чрез диагностициране по пулса и насоките на Авишек Мишра.

Аюрведична консултация
Аюрведични
билкови добавки

Аюрведичните добавки за важен елемент в аюрведичното третиране. Аюрведичните билкова добавки са стотици, но най-основните и добре познати в България са Ашваганда, Трифала и Амла. Ашваганда успокоява на ума, облекчава стреса свързан с безпокойство и подобрява паметта. Трифала действа благоприятно на храносмилането и изчиства храносмилателната система. Амла нормализира функцията на черния дроб и подобрява имунната система. Тези и още 18 аюрведични билки можете да намерите вмагазина Изкуството да живееш, като за по специфичните се изисква предписание от аюрведичен лекар на базата на пулсова диагностика.

Аюрведични билкови добавки