Любопитно

Мака – Знаете ли,че…..

Мака е корен,известен като “Перуански женшен“.

Това е нишестена грудка, която наподобява ряпа или цвекло, но по вкус повече прилича на картоф. Подобно на другите зеленчуци, съдържащи нишесте, коренът на Мака съдържа въглехидрати, протеини, мазнини и хранителни фибри. Освен това е бога на растителни стероли и е добър източник на желязо, магнезий, селен и калций.

В перуанска билкова медицина, Мака често се използва за лечение на анемия, нарушения на менструалния цикъл, симптоми на менопауза, за подобряване на умствената яснота, при туберкулоза, рак на стомаха, за енергия, издръжливост, за подобряване на паметта,намаляване на стреса, премахване на мигрена, за подобряване на общия имунитет. Използва се също и като слабително средство, афродизиак, подпомага еректилната функция, подобрява плодовитостта, като естествен заместител на хормоните и като естествена алтернатива на анаболните стероиди.

Мака традиционно се използва като афродизиак. Влияе и върху двата пола, но не въздейства чрез хормони и по този начин не повишава тестостерона или естрогена. Мъжете приемат Maка, за да увеличат производството на сперма. Мака силно потиска хипертрофията на простатата, с активност, подобна на Финастерид – синтетични лекарства за лечение на увеличена простатна жлеза. Предварителните изследвания също предполагат, че Мака предпазва мозъка от увреждане, подобрява здравето на костите и дори подобрява когнитивните способности при здрави хора.

Видове Мака:

Жълта Мака

Прахът е светлокафяв на цвят и има остър вкус. Този сорт има изключителен набор от предимства като например облекчаване на симптомите в менопаузата и върши чудесна работа за балансиране на хормоните в женското тяло. Също така помага за поддържане на красива и здрава кожа.

Червена Мака

Това е рядък вид на перуанския корен. Този сорт осигурява най-много антиоксиданти от всички сортове. Изследванията показват, че този вид е ефективен срещу рак на простатата и загуба на костна плътност. Червената Мака е добър избор, когато искаме да постигнем хормонален баланс, да увеличим силата и издръжливостта, да намалим стреса и да облекчим симптомите на депресия.

Черна Мака

Доста често този сорт се нарича естествена Виагра. Той може да увеличи броя на сперматозоидите и подвижността на сперматозоидите при мъжете. Поради тази причина този сорт е подходящ за двойки, които имат затруднения със зачеването. Той помага за изграждането на мускулна маса при спортисти, действа като естествен антидепресант и подобрява паметта.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *