Полезно, Статии за аюрведа

10 съвета как да започнем медитация

10 съвета как да започнем медитация

Нека сега да започнем с нашите 10 съвета за медитация.

 1. Изберете удобно време – Медитацията по същество е време за отмора, трябва изцяло да се чувствате удобно. Изберете време, когато знаете , че няма вероятност да бъдете обезпокоявани и сте свободни да се отпуснете и да се насладите. Часовете по изгрев и залез, когато природата прави преход между деня и ноща, също са подходящи за практикуване.
 2. Изберете тихо и спокойно място – Наред с удобния час изберете и място, където не може да бъдете обезпокоявани. Тихата и спокойна обстановка могат да направят преживяването от медитация по-приятно и релаксиращо.
 3. Седнете удобно – Вашата позиция също оказва влияние. Уверете се, че сте спокойни, удобно ви е и сте стабилни. Седнете с изправен гръбначен стълб; раменете и врата са отпуснати, очите са затворени по време на целия процес. Схващането, че трябва да сте в падмасана (поза лотос), за да медитирате, е често срещан мит.
 4. Поддържайте сравнително празен стомах – Добро време за медитация е преди хранене. След хранене, може да ви се доспи докато медитирате. Въпреки това, ако сте много гладни, не насилвайте себе си. Ще ви бъде трудно поради спазмите на празния стомах или дори може да си мислите за храна през цялото време! В този случай, можете да медитирате след два часа от приема на храна.
 5. Започнете с лека загрявка – Няколко ратзягания или сукшма йога упражнения преди медитация спомагат за подобряване на кръвообращението, премахват инерцията и безпокойството и карат тялото да се чувства леко. Ще бъдете в състояние да сте стабилни за по-дълъг период от време.
 6. Направете няколко дълбоки вдишвания – Това отново е подготовка за по-дълбока медитация. Дълбокото вдишване и идишване, както и алтернативното дишане през носа(нади шодан пранаяма) преди медитация винаги е добра идея. Това спомага да се стабилни в ритъма на дишането и води ума в отпуснато медитативно състояние.
 7. Имайте нежна усмивка на лицето си – Ще усетите разликата. Леката усмивка ви държи спокойни, в хармония и увеличава преживяването от медитацията.
 8. Пуснете си водена медитация – Добра идея за начинаещи е водената медитация. Ще ви помогне да започнете. Например, започнете с тази медитация от Шри Шри Рави Шанкар. Нужно е само да си затворите очите, да се отпуснете, да следвате инструкциите, така както ги чувате и просто да се наслаждавате на преживяването. Можете също да изберете от списък с други онлайн водени медитации, според това, което ви подхожда най-добре.
 9. Отворете очите си бавно и постепенно – Към края на медитацията не бързайте да отворите очи и да започнете да се движитe. Отворете ги бавно и постепенно, отелете време да осъзнаете себе си и заобикалящата ви среда.
 10. Усетете свежестта и се насладете на деня – Медитацията е като мигновен енергиен усилвач .
  Няколко минути на ден отделени от еждневния ви график, ви зареждат за останалата част от деня.

Вземете си това време, и се насладете на индивидуалните ви чудеса на медитацията.

Вдъхновено от лекции на Шри Шри Рави Шанкар.