Полезно

5 невероятни ползи от Алое Вера за тялото

5 невероятни ползи от Алое Вера за тялото

Екстрактът от алое вера е известен с това, че облекчава изгарянията от слънце и подпомага лекуването на рани. Но знаете ли, че това растение може да се използва за много повече от приложение върху кожата и просто като една домашна декорация? Приложението на алое може да бъде проследено до преди 6000 години в древен Египет, където е било известно като „растението на безсмъртието“, а хората го поставяли в гробниците на фараоните заедно с други дарове. Неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства били познати още в цивилизациите на Индия, Китай, Гърция и Рим. И макар да произлиза от областите в Северна Африка, Южна Европа и Канарските острови, днес алое вера се отглежда в тропическия климат по целия свят.

Aloe Vera е от семейството на лилиите с форма на кактус и на височина достига от 30 до 60 см. Листата му са месести с бодли от всички страни, широка основа и заострени върхове. Вътрешността им е пълна с лечебен гел, който има близо 96% вода и 4% важни микронутриенти като витамините B, C, A и E, калций, аминокиселини и ензими. Макар да съществуват над 240 вида алое, само четири от тях имат наистина лечебни свойства, сред които най – популярен е алое барбаденсис. От облекчаването на киселини в стомаха до потенциално забавяне на разпространението на рак, изследователите тепърва започват да откриват отново ползите от това универсално растение и неговите продукти.

Кожни проблеми и подмладяване

При различни кожни проблеми като екземи, рани, акне и слънчеви изгаряния гелът от алое се поставя директно върху засегнатото място.  В Аюрведа вътрешността на листата от алое вера се използват за лечение на заболявания във всички тъкани.  На санскрит  името му е кумари, което означава „младо момиче, девойка”. Това подсказва за силата му да обновява женската система като нормализира аномалиите на месечния цикъл, повлиява добре при заболявания на половите органи и успокоява съпътстващия менопаузата дискомфорт. Алоето също така хидратира кожата в дълбочина и я прави по – стегната и еластична.

Справяне с рака на гърдата

Алоето усилва процесите на регенерация и увеличава защитните сили на тялото. В основата на това действие лежи активирането на ензимните и ендокринните системи на организма. Затова се смята, че растението има потенциал и за борбата с рака на гърдата. Ново изследване от алтернативната медицина разглежда терапевтичните свойства на едно от съединенията в листата на алое вера, наречено емодин. Авторите предполагат, че този екстракт забавя растежа на рака на гърдата и други туморни заболявания. Макар да са необходими още проучвания за това въздействие, ниската токсичност на растението го прави добро и безопасно средство за лечение.

5 невероятни ползи от Алое Вера за тялото

Храносмилателна система и метаболизъм

Алое вера се смята за натурален лаксатив като повлиява добре при запек и застлъстяването като цяло. То стимулира очистването на храносмилателната система и помага при смущения във функциите на отделителната система. Смята се за ревитализираща билка, която тонизира черния дроб, далака и метаболитните процеси. Алоето успокоява дисбалансите на Пита доша, които са свързани с възпаления, киселини и др. Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е често срещано храносмилателно разстройство, което води до образуване на стомашни киселини. Изследване от 2010 г. показва, че ежедневното консумирането на алое с храненето може да намали симптомите на ГЕРБ, както и други проблеми, свързани с храносмилането и обмяната. Доказано е, че то притежава жлъчегонно действие, способства за намаляването на холестерола и подобрява усвояването на мазниниите.

Кръвната захар под контрол

Алое вера помага за пречистване на лимфната система и балансира нивата на кръвната захар. Според изследване в САЩ взимането на две супени лъжици сок от алое вера на ден може да доведе до понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет. Това със сигурност означава, че растението може да има по – голямо приложение при лечението на диабет в бъдеще. Тези резултати са потвърдени от друго изследване, публикувано в Phytotherapy Research. Но хората с диабет, които вече приемат лекарства, понижаващи нивото на глюкозата, трябва да бъдат предпазливи при консумацията на алое вера, тъй като това може да понижи глюкозата до опасни нива.

Алтернатива на вода за уста

Изследователи в Етиопия са открили, че екстрактът от алое вера е безопасна и ефективна алтернатива на разтворите за устна хигиена, които съдържат химикали. Естествените съставки на растението са богати на витамин С и могат успешно да спрат образуването на плака. Затова сокът от алое може да помогне, ако имате кръвотечение или подуване на венците. Ако търсите алтернатива на пастата за зъби с флуор пък препоръчваме аюрведична билкова паста  Sudantha, която представлява комбинация от девет специално подбрани растения, които помагат за поддържането на зъбите и венците здрави, и има изключително освежаващ и благоприятен ефект върху почистването и създаването на перфектна устна хигиена.

Алоето е противопоказано при възпалителни заболявания на органите в малкия таз, при нефрит, пиелит, бременност, менструация и хемороиди. За каквито и цели да го използвате преди употреба е добре да се консултирате с компетентно медицинско лице или лекар.  Д-р Авишек Мишра е специалист по Аюрведа с индивидуален подход към всеки пациент, който е базиран на трите доши Вата, Пита и Кафа, разглеждайки състоянието на човека като комплекс от тяло и ум.