Полезно, Статии за аюрведа

Всичко за Аюрведа – как да разбираме трите доши

Всичко за Аюрведа - как да разбираме трите доши

ЗАПАЗИ СИ ЧАС ЗА АЮРВЕДИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Каква е твоята уникална конституция?

Днес толкова се говори за здравето и как да го постигнем. Един от отговорите се крие в най-древната наука за човешкото здраве възникнала преди повече от 5000 години – Аюрведа. Тази наука за човешкото здраве се основава на 5 елемента – пространство, въздух, огън, вода, земя. Смята се, че цялата вселена, както и ние, сме изградени от тях.

Съставен от различни “доши” – вата, питта и кафа, аюрведичната философия вярва, че всеки от нас е роден с уникална конституция на тялото наречена пракрити.
Вата конституция е свързана с елемента въздух. Хората с тази конституция не могат да стоят на едно място. Те непрекъснато са в движение. Говорят много бързо тялото им е много слабо. Не храносмилат храната добре. Те са с изразени кости и вени, имат слаб имунитет. В емоциите си изпитват притеснение и страх – предразположени са да имат слаба храносмилателна система. Когато са в дисбаланс имат нужда от сготвена и топла храна, склонни са да се дехидратират много лесно, затова имат нужда да приемат повече течности.

Хората с пита конституция имат умерено телесно тегло. Доминиращият елемент при тях е огънят. Той им дава добро храносмилане, силен апетит и добър метаболизъм. Те са огън. Работят много прецизно, изключително енергични са и понякога дори агресивни. Много амбициозни и фокусирани хора, но също така и раздразнителни. Хората пита често имат проблеми с храносмилателната система, тъй като са родени с киселинен стомах. Когато са в дисбаланс често се срещат проблеми като язви, киселини, рефлукс, проблемна кожа и главоболие.
Те трябва да се хранят в точно определени часове, не трябва да консумират много пържена храна, цитруси или твърде много подправки.

Хората с кафа конституция са с доминиращият елемент вода – родени са с бавен метаболизъм, предразположени са към напълняване ако са дисбалансирани. Имат нужда да правят много упражнения и да се хранят с нискокалорична храна. Тези хора често имат проблеми свързани с метаболизма. Предразположени са към диабет, хормонални проблеми, висок холестерол, затлъстял черен дроб, заради доминиращият елемент вода.
При проблемни състояния на дошите се нуждаете от лесни, но специфични режими на живот и план за диета, така че да ги върнете към нормалното им състояние.

Вайдите (аюрведичните доктори) са хора, които се обучават дълги години в биологията, химията, медицината и изкуството на аюрведа, за да помагат и диагностицират тези финни дисбаланси в нашето здраве. В България такъв аюрведичен специалист е Авишек Мишра родом от Индия с над 12-годишен опит, завършва Университет като професионален бакалавър по Аюрведична медицина и хирургия през февруари 2007 г. През последните 5 години е помогнал на над 10 000 души в България да живеят по-пълноценен и здравословен живот, а на много от тях е решил здравословни проблеми, с които са се борили с години без да намерят решение със съвременната медицина, в това число заболявания като мигрена, синузит, алергия, сенна хрема, болки в гърба, проблеми със стомаха, гинекологични заболявания и други.

Ако искате да проверите вашата доша и да получите индивидуални насоки за хранене и навици на живот според вашата конституция, можете да си запазиш час за аюрведична консултация.

ЗАПАЗИ СИ ЧАС ЗА АЮРВЕДИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *