Полезно, Рецепти, Статии за аюрведа

5 минутна рецепта за златно мляко с укрепващо имунната система действие

ЗАПАЗИ СИ ЧАС ЗА АЮРВЕДИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Най-древната наука за човешкото здраве е Аюрведа. Възникнала преди повече от 5000 години, тя не се фокусира върху лечението на симптомите, вместо това търси първопричините за проблема. След това дава неговото решение чрез диета, насока за промяна на навиците, билки и различни терапии с които да се завърнем към нашия баланс.      
Аюрведа използва и различни подправки и билки в своите рецепти, затова похватите и се считат за природосъобразни, което добавя устойчивост на метода.
В една аюрведична консултация, човек би получил насоки:
– с избиране на билките, които са подходящи за него
– като се определи, кои храни е добре да се приемат, и кои не са подходящи за него
– като се определи, кои интервали са най-благоприятни за храненето му.
– като се покаже, кои дейности (спортни, професионални, артистични и др.), са най-подходящи за него според конституцията му.
– с индивидуални препоръки за дневен и сезонен режим.            

Една от най-силните подправки, която се използва в аюрведичната кухня, е куркумата. Не ви ли се с случвало, когато сте болни и ядете храна с куркума, изведнъж да ви се отпушат ноздрите например? Толкова известна подправка и същевременно  противовъзпалителна, антиоксидантна, противогъбична, антимикробна и антивирусна. Качествата и се отдават на голямата концентрация куркумин.

Една от най-зареждащите и вдигащи имунитета рецепти в Аюрведа е златното мляко, което се прави с куркума. И ако всички тези ползи, които изброихме до момента не са достатъчни си представете сега – как седите на верандата и държите топла чаша с удоволствие…гледайки залязващото слънце.

Това удоволствие:
Ще успокои храносмилането ви
Ще подобри съня ви
Ще детоксикират черният ви дроб
Ще пречисти кръвта ви
А накрая ще ви защити и от хронични болести.

Как да приготвим тази напитка?

С няколко прости съставки – 3 супени лъжици куркума на прах и половин чаена чаша вода. Смесва се за 10 минути докато стане на паста. С една лъжица от нея в подходящ съд се слага и млякото – завират и след 1-2 минути течността се маха от котлона и се оставя да изстине.

За да се засили ефекта и да се даде на имунната система допълнително подсилване, може да се добавят към тази рецепта и следните неща, когато течността заври.


Щипка ванилия, канела, джинджифил.Мед на вкус (след като изстине)

Чаена лъжица Гхи 

Мед на вкус (след като изстине)

Шушулка Кардамон

Заради сезона може да пробваш и за настинка и кашлица смеси 1-2 с. л. пресен настърган джинджифил с малко мед и лимонов сок – това прави чудеса.
Вайдите (аюрведичните доктори) са хора, които се обучават дълги години в биологията, химията, медицината и изкуството на аюрведа, за да помагат и диагностицират финни дисбаланси в нашето здраве. В България такъв аюрведичен специалист е Авишек Мишра родом от Индия с над 12-годишен опит, завършва Университет като професионален бакалавър по Аюрведична медицина и хирургия през февруари 2007 г. От него може да научиш още рецепти и съвети от аюрведа, както и да провериш нивото на своето здраве.

ЗАПАЗИ СИ ЧАС ЗА АЮРВЕДИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *